name

Polyteknik vinder stor ITER-rammekontrakt

Nordjyske Polyteknik er leverandør til både CERN og ESO. Nu har virksomheden vundet en fireårig rammekontrakt med ITER på at udvikle et system til selvrensende spejle.


De mange spejle på ITER-reaktoren vil med tiden blive forurenet af belægninger fra brugen af reaktoren. Derfor har ITER-organisationen søgt efter en leverandør, som kan udvikle et system, så spejlene kan rense sig selv. Valget er faldet på danske Polyteknik, som har vundet en rammekontrakt på fire år.

Polyteknik skal lave et system for rensning af de såkaldte ’first mirror units’-spejle, som er de allerforreste spejle i diagnosticeringssystemet, der sidder tættest på plasmaet ind i selve reaktoren. Projektet stiller høje krav til blandt andet brug af materialer og montering og derfor skal Polyteknik levere en mock-up på det første bud på systemet for de selvrensende spejle, som kan virke under ITERs betingelser.

- Der er stor fokus på udvikling af løsninger, snarere end at levere det færdige produkt med det samme. Under vores fireårige rammekontrakt vil vi løbende modtage task orders fra ITER, som vi skal løse. Pt. er vi i gang med at udvikle nogle prototyper, siger René Bang Madsen, projektleder hos Polyteknik. 

Udover Polyteknik er den russiske forskningsorganisation IOFFE involveret i opgaven og de to parter arbejder parallelt med de løbende task orders, og snakker sammen om resultaterne undervejs.

Mange års erfaring som big science-leverandør

Polyteknik har i mange år arbejdet systematisk med big science-leverancer og har blandt andet renoveret og serviceret coateren til de store spejle på ESOs Extremely Large Telescope. Disse erfaringer i kombination med Polytekniks mangeårige kompetencer i at producere komponenter til komplekse PVD-systemer har været medvirkende til, at de har vundet rammekontrakten. Derudover deltog Polyteknik i ITER Business Forum 2017 og har arbejdet tæt sammen med BigScience.dk med at finde de rigtige kontaktpersoner hos ITER. 

- Det har primært været vores ingeniørmæssige kompetencer, som ligger til grund for at vi vandt opgaven. Vi kan levere samlede systemer og er vant til at levere produkter med en stram deadline. Dertil kommer vores samarbejde med CERN og ESO – vi ved hvad det kræver at være leverandør til big science-organisationerne, siger René Bang Madsen.

For Polyteknik har den fireårige opgave betydet, at virksomheden har kunne kickstarte en intern gruppe, som kun arbejder med big science-projekter.

- Det kræver noget særligt at levere til ITER, CERN og Fusion for Energy, og vi kan nu give det område den opmærksomhed, som det kræver. Der er mange spændende projekter på vej hos faciliteterne, og vi snakker om vi skal ansætte flere. Big science-projekterne kan vare flere år, hvilket giver os mulighed for at lave en pipeline for de kommende år, siger René Bang Madsen.

Tilmeld nyhedsbrev

×