name

DIBS: Gode muligheder i Big Science instrumentmarkedet for danske virksomheder

Konferencen Danish Instruments for Big Science (DIBS) løb af stablen 28. januar 2020 på Teknologisk Institut, hvor virksomhederne fik information om instrumentopgraderinger som kræver industrisamarbejde.


DIBS skal fremme samarbejde, videndeling og kapacitetsopbygning mellem videnskab og industri og mellem de videnskabelige samfund med fokus på opbygning af måleinstrumenter til big science faciliteter.

Konferencen havde 63 deltagere fra virksomheder og videninstitutioner. DIBS blev arrangeret af DTU, Københavns Universitet, Teknologisk Institut og BigScience.dk. 

Opgraderinger kræver industrisamarbejde

Et af de konkrete udbytter som virksomhederne kunne tage med hjem, var information om kommende opgraderinger ved CERN, der kræver samarbejde med industrien.

Som opfølgning herpå har virksomhederne mulighed for at deltage i 1-til-1 møder med indkøbsansvarlige og teknikere på CERN gennem arrangementet DK@CERN som finder sted 1. – 2. april 2020 arrangeret af BigScience.dk. Læs mere her.

 Nikolai Steffensen, salgsingeniør, Grundfos, repræsenterer en stor virksomhed som ofte har leveret til CERN og ser perspektiverne i fremtidigt samarbejde:

- De muligheder som blev fremvist på DIBS er interessante i forhold til at flere af dem betyder en opskalering på op til 10 gange nuværende kapacitet, hvilket stiller meget større krav til bl.a. de forsyninger som vi hovedsageligt leverer ind til. Så de næste 5-10 år bliver rigtig interessante set med vores øjne.

Også for opstartsvirksomheder er der muligheder i Big Science-markedet mener Caspar Ask Christiansen, CTO, Sens4 A/S:

- Med vores viden og erfaring indenfor udvikling og fremstilling af højteknologisk vakuum-, tryk- og temperaturmålingsudstyr, vil der være mange projekter i ”Big Science”, hvor vi vil kunne tilbyde den bedste løsning – også når der er behov for specialtilpasning.

Arne Jensen, projektleder ved BigScience.dk, uddyber:

- Der er mange veje til Big Science kontrakter. Et godt eksempel er den igangværende opgradering på CERN, hvor danske forskere fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet er engageret i opgradering af tre instrumenter i samarbejde med tre BigScience.dk medlemmer Danchell, Almexa og Danfysik. 

Det viser hvor vigtigt det er for virksomhederne, at man både er i kontakt med faciliteterne selv og med deres samarbejdspartnere på danske universiteter. DIBS er netop med til at skabe disse kontakter.

En dag med rige netværksmuligheder

En række virksomheder fik med korte pitches præsenteret deres kompetencer og der blev givet eksempler på udviklingen af testmiljøer f.eks. ved ESS hvilket skaber behov for industrisamarbejde.

Præsentationerne sammen med virksomhedsstande og posters gav deltagerne gode betingelser for at netværke, skabe kontakter og udveksle erfaringer.

Dagen sluttede med et besøg i det nye Big Science Showroom hvor deltagerne fik lejlighed til at se produkteksempler fra virksomheder som Mark & Wedell og Danfysik m.fl.

Nikolaj Zangenberg, Centerchef for Big Science Centret ved Teknologisk Institut gav en orientering om indsatsen for at fremme den danske industriretur gennem samarbejdet i BigScience.dk-netværket finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Præsentationer fra DIBS downloades på links nedenfor.

Thomas Midtgaard, DASHE: The Danish National Roadmap for Research Infrastructures

Nikolaj Zangenberg, DTI & BigScience.dk: What is Happening in the Big Science landscape: Danish Instruments, Danish researchers and relevant events

Børge Svane, KU: CERN Upgrade overview

Stefania Xella, KU: ATLAS Upgrade

Ian Bearden, KU: ALICE Upgrade

Hans Fynbo, AU: ISOLDE Upgrade

Busch Vacuum Teknik

Move Innovation

Sens4

Grundfos

Rasmus Toft-Petersen, DTU: Bifrost

Mads Ry Jørgensen, AU & Max IV: DANMAX

Alexander Holmes, ESS: Sample environment, overview

Bo Jakobsen, RUC: Sample environment, Cryo

 

Tilmeld nyhedsbrev

×